Istoria Bisericii

Descoperă istaria bisericii noastre și cum a lucrat Dumnezeu la noi

În istoria creștinismului, baptiștii reprezintă o ramură a Reformei protestante din secolul al XVI-lea și se consideră continuatori ai credinței evanghelice care a fost prezentă în Europa de-a lungul multor veacuri. În Anglia, ana-baptiștii (ramura radicală a reformei protestante) au fost numiți baptiști începând cu anul 1569. Baptiștii își trag numele de la practica botezului nou-testamentar a persoanelor care din proprie convingere au primit credința în Isus Hristos ca Mântuitor personal și Domn al vieții lor. Cuvântul „baptist” vine de la grecescul „baptizo” care înseamnă „afundare”.

Prima congregație care a purtat numele de biserică creștină baptistă a fost constituită în anul 1609 în Amsterdam din emigranți englezi. Datorită persecuțiilor la care au fost supuși în Anglia, mulți baptiști au emigrat în America unde au înființat biserici creștine baptiste începând cu anul 1639. Astăzi, baptiștii reprezintă cea mai răspândită confesiune creștină de tradiție protestantă din lume, având biserici în peste 220 de țări și state și aproximativ 120 milioane de membri.

În România, prima biserică creștină baptistă a luat ființă în anul 1856 în București, prin misiunea Bisericii Baptiste Germane. În deceniile următoare și mai apoi între cele două războaie mondiale, prezența și influența spirituală a baptiștilor s-au făcut simțite în majoritatea regiunilor țării, în special în Transilvania, Bihor și Banat. În perioada comunistă, baptiștii au fost supuși discriminării și persecuțiilor, fiind considerați sectanți de către regimul totalitar ateu

In Orăștie, prima biserică creștină baptistă a luat ființă în anul 1891, dar lucrarea a fost doar printre credincioșii baptiști germani. Fiind prima biserica creștină baptistă din județul hunedoara . Lucrarea de răspândire a credinței germane a pătruns aici prin Heinrich Meyer, care a venit în vizită la câteva famili din Orăștie în anul 1891. După mai multe vizite comunitatea baptistă germană i-a ființă si este cerut ca pastorul baptist german din Brașov să se ocupe de comunitate, pastorul care poarte numele de Michael Gromen. Biserica a crescut bine, dar nu spectaculos, având legături și cu alte biserici baptiste germane din Sebeș si Petrești.  Din cauza situației economice a mai multor familii din Orăștie , multe familii dintre credincioși sau mutat în alte localității, astfel ca în anul 1912 biserica baptistă germană a trebuit să își suspende activitatea, iar acei câțiva membri au trebuit să-și mute membralitatea la biserica baptistă germană din Sebeș.

În anul 1912 lucrarea fraților germani încetează și există o perioadă de pauză în ceea ce privește credință baptistă din localitate.

În anul 1914 Pavel Boșorogar este trimis la Scoala Sanitara de la Budapesta pe cheltuiala orașului Orăștie. În 1916, Pavel Boșorogar ajunge la Cluj, unde frecventează Biserica Creștină Baptistă unde ajunge la convingerea credinței creștine unde  Îl mărturisește pe Hristos in apa botezului la maturitate! Odată cu începerea primului razboi mondial din 1914 , chemarea la război a venit și pentru Pavel Boșorogar, întorcându-se de pe front la Orăștie în anul 1918, an în care, împreună cu câțiva cunoscuți înfiintează Biserica Creștină Baptistă de români în orașul Orăștie. Aceștia se întâlneau în zilele de sărbătoare și duminica unde cântau , se rugau si se predica Evanghelia.

În anul 1922 fratele Pavel Boșorogan sa mutat la Simeria pastor, iar datorita prigoanei pornite de prim-ministru generalul Averescu cu deportarea , mulți sau retras, rămânând doar câtiva, printre care baiatul pastorulului Pavel Boșorogarcu numele de Gheorghe Boșorogar împreunnă cu soția lui Victoria și familia Ioan Crișan până la inceputul anului 1930, când biserica ii este suspendată activitatea, credinciosii devenind membri Bisericii Baptiste din Simeria.

În anul 1965 are loc reînfințarea bisericii prin Nuțiu Zaharia, împreună cu familia acestuia, alături de alte familii precum: fam. Gheorghe Boșorogar, familia lui  Mihai  Gornonea, familia lui  Gherman, familia lui Tămaș

În anul 1976 are loc un moment special de bucurie când s-a format un cor si o orchestra a bisericii formata din 15 persoane!

Biserica Creștină Baptistă Harul din Orăștie a avut slujitorii:

1918-1930 pastorul Pavel Boșorogar

1965-1970 pastorul Vadan Vasile,a slujit 5 ani primul pastor, fiind Biserica Filiala la Simeria, intre anii 1965-1970,

1971-1973 pastorul Stancu Dragomir, a slujit 2 ani din Deva, între anii,

1973-1974, pastorul Bortes Ioan, a slujit 1 an din Brad  (din Biserica Harul din Orăștie a plecat la Seminarul Teologic Baptist București fratele DeceanuRomul,din Ocna Mures,care a lucrat în Întreprinderea Chimica Orastie intre 1973-1975,apoi a plecat la seminar intrând in lucrarea Domnului in zona lui de proveniență, iar apoi pensionar fiind se afla la Blaj.

1974-1979 pastorul Herbei Pavel, a slujit 5 ani

19791981 vicepreședintele Comunității Baptiste Brasov, pastor Lazar Aurel.

După plecarea noastră au mai păstorit Biserica frații pastori:

pastorul Lazar Siminel din Deva și pastorul Bojin Samuel și pastor la Hațeg pe atunci în Orăștie pana in anul 2001 ca pastor girant

2002- Prezent pastorul Gabriel Vițonescu 21 de ani

2018-Prezent pastorul Iosif Lazăr 5 ani

Fiindcă serviciile bisericii se țineau într-o casă amenajată de pe strada Mihail Kogălniceanu, sub îndrumarea și ajutorul Domnului, alături de biserica a  pus temelia unei noi locații pentru închinare a bisericii  ridicând-o intre anii 2009-2012  ( 5 ani) in strada Pricazului nr. 86 Orăștie!

Biserici Filială

Biserica Creștina Baptistă Metanoia din sat Romoșel, comuna Romos, strada Principală, nr. 227, jud. HD, înființată ca filială a bisericii Harul in anul 1999.responsabil adunare Ioan Dănilă

Biserica Creștină Baptistă Metanoia din sat Mada, comuna Balșa, principală, jud. HD,  

Salutul Bisericii

Eclesiastul 9:8
„Hainele să-ți fie albe în orice vreme și untdelemnul să nu-ți lipsească de pe cap.”

Filipeni 4:13
„Pot totul în Hristos care mă întărește”